Allt om geten

Getost

Som namnet antyder så är getost en ost som är gjord av mjölk från tamget. Getosten har en alldeles egen smak då den innehåller kaprinsyra. Kaprinsyra främjar utvecklingen av de goda tarmbakterierna hos människan. Den är en smakrik fettsyra. En övervägande del av laktosintoleranta personer brukar oftast tåla att äta getost. Kaprinsyra heter fettsyran efter det latinska ordet capra, som betyder get. Chévre är den franska benämningen på getost och betyder helt enkelt get.

 

Vanlig mejeriprodukt
Getmjölk är en vanlig mejeriprodukt i många länder. Särskilt i länder där tillgången på kylskåp är begränsad. Det är en av anledningarna till att getosten saltas ganska ordentligt för att förhindra att den förstörs.

Getmjölken liknar människans mjölk mer än komjölk. Det är framförallt barn och gamla som dricker getmjölk men även de som inte tål komjölk och sjuka kan ofta dricka getmjölk.Getost 2

 

En ost med historia
Förmodligen är getosten en av de första mejeriprodukterna i mänsklighetens historia. Människan har gjort getost under flera tusen års tid.

 

Hur görs den?
Det absolut enklaste sättet att göra getost är att låta den obehandlade mjölken att ysta sig på naturlig väg, varefter man silar av ostmassan som sedan pressas ihop till ett ostblock.

Ett annat sätt att göra getost på är att tillsätta någon form av syra, som vinäger eller citronjuice och man kan också tillsätta löpe för att mjölken ska koagulera.

I många kök världen över görs mjuka getostar genom att ostdukar, som är fyllda med ostmassa, hängs upp för att silas av och dräneras på vätska, och för att samtidigt saltas in. Om osten ska lagras under längre tid, läggs den i saltlake så att det bildas en skorpa. Därefter lagras osten i speciella svala grottor under flera månader.

Getost smälter inte på samma sätt som ost gjord på komjölk gör, även om den blir mjukare och något segare i konsistensen.

 

Matidéer
Nu för tiden finns det många goda recept som innehåller getost. Vad sägs om en Rödbetspaj med chévre och Västerbottensost eller den klassiska förrätten Chévre chaud, gratinerad getost med honung och tillbehör?

Matklubben har många bra förslag på rätter om du letar efter inspiration om hur du kan använda osten.  Smaklig spis!

Taggar: , , , , , , , ,