Allt om geten

Skaffa getter

Gillar du djur som är charmiga och självständiga och som inte kräver så mycket arbete? getter kan då vara det perfekta alternativet för dig. Ett trevligt djur som äter det mesta och som uppskattas för att det betar grönskan jämnt och fint. En get kan alltså användas för att kontrollera ytor med vilt växande ogräs – kanske för att förbereda för plantering. Om du är osäker på vilka regler som gäller för gethållning kan du vända dig till Jordbruksverket som bland annat har föredömlig information online. Det här är tåliga djur men du måste ge dem tillgång till skydd vid dåligt väder och konstant tillgång till vatten. Geten är känd för att vara rymningsbenägen, investera i bra stängsel.

Självhushåll med getter

Drömmer du om självhushåll?

Har du en lantfastighet och drömmar om självhushåll? En bra kombination av växter och djur kan föra dig en lång bit på vägen mot det målet. Egen köttproduktion är trevligt men det är inte alltid det viktigaste med djur utan många håller dem för att de förbättrar jorden med sin spillning. Detta gäller även getter, du kan kompostera getspillning och skaffa ett snyggt växthus som du förser med första klassens egenproducerade jord. Getmjölk har en mycket bra näringssammansättning och kan användas vid småskalig produktion av getost. Getost är en typisk gårdsprodukt som brukar kunna säljas med bra förtjänst till alla som är intresserade av ekologisk, välsmakande och närproducerad mat. Många getsorter har en ull av mycket hög klass vilket är intressant för alla med ett intresse för hantverk. Kort sagt är getter ett viktigt inslag för många som lyckas uppnå en hög grad av självhushållning, inte minst på grund av att de är väldigt lättskötta djur.

Getter och miljövård

Något att tänka på för dig som är miljömedveten är att djur är viktiga för att vi ska få bra jordar. Spillning från t.ex. höns, grisar och getter kan hålla nere behovet av konstgödsel. Det är en stor vinst för miljön. Med hjälp av getter kan du även producera tillsatsfria och ekologiska livsmedel. Till skillnad från många andra djur är getter ganska enkla att hålla utifrån gällande djurskyddsbestämmelser och det finns många charmiga kulturraser som du kan hjälpa till med att bevara. När man väl börjar med getter blir det lätt ett stort intresse med många intressanta aspekter och nyttoområden. Könsmogna handjur, så kallade bockar, kan vara lite stingsliga men på det stora hela är getter lättskötta, sociala och intelligenta djur som gärna hittar på roliga hyss. Även om det trivs så rymmer de gärna så se till att du håller dem inom en väl fungerande inhägnad med allt getterna behöver.