Bergsgeten är en fantastisk klättrare som klättrar på lodräta bergsväggar. Den har en klöv som är anpassad att kunna klänga sig fast på bergets sida och samtidigt har den en mjukare innerdel som tar upp tyngden från geten och motverkar att den tippar utåt och undviker att störta till döds. Man har hittat bergsgetter som klättrat upp till 5 000 meters höjd.
Italien
Tidningen National Geographic hade för några år sedan ett reportage om de italienska bergsgetterna som älskar den stora dammen Cingino. En fantastisk fotograf tog bilder på getterna där de stod längst den lodräta väggen för att slicka i sig salt som de annars inte får i sig när de enbart äter gräs.
Jämtgeten
På Skansen i Stockholm kan man se jämtgeten. Där kan man läsa och få det berättat genom guidade turer om den get som de flesta svenskar hade i hemmet förr i tiden och kallades fattigmansko i folkmun. Det var ett djur som gav dem kött, mjölk och skinn. Den typen av get finns fortfarande i vilt tillstånd, men inte i Sverige utan i andra länder runt medelhavet.
Geten som ett husdjur
På sommaren har vår granne en get som går omkring i sin trädgård. Döm om min förvåning när jag ifjol satt ute på min altan sippande på en kall drink under markiser stockholm. Markisen gav mig svalkande skugga i sommarhettan. Jag satt där i godan ro och tittade ut över grannskapet när jag plötsligt hörde ett bräkande och fram kom en get på grannens tomt. Geten blev som en liten hund för oss närmaste grannar. Den kunde urskilja oss från okända och verkade vakta våra gårdar så inga oanmälda inkräktare skulle komma in på tomten. Dess imponerande horn var faktiskt avskräckande och geten tog alltid tillfället i akt att stånga en där bak så fort man vände ryggen till. Geten har grannen inhyst hos en bonde strax utanför stan, men han har lovat att den återkommer i sommar. Vi ser alla fram emot att se honom spankulera omkring i trädgården och äta gräs.