Allt om geten

Getmjölk

I Sverige har komjölk länge varit dominerande både som dryck och som råvara för att framställa andra mejeriprodukter som smör och ost. Men de senaste åren talar allt fler hälsoexperter om getmjölk som ett många gånger bättre alternativ till vår traditionella komjölk.

Getmjölk må vara ovanligt i Sverige och i de nordiska länderna, men i andra delar av världen är get- och fårmjölk betydligt vanligare än komjölk. I världen dricks det sammanlagt mer getmjölk än komjölk. Egentligen kan man alltså säga att Skandinavien och Norden är ett undantag. Det finns flera fördelar med getmjölk som gör att man kan förstå dess popularitet i resten av världen.

För det första är getmjölken mer lättsmält än komjölken. Det beror på att getmjölken innehåller en stor andel korta fettsyror, vars ”fettkulor” är mindre än de i komjölk. Det gör att de lättare bryts ned i tarmen. De som är känsliga för laktos eller har tarmproblem kan därför må bättre av att dricka getmjölk, trots att getmjölken också innehåller laktos.Getmjölk 1

För det andra medför det en rad fördelar för hälsan att dricka getmjölk. De korta och medellånga fettsyrorna i getmjölk kan till exempel hjälpa till med att sänka kolesterolvärdet i kroppen, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Getmjölken innehåller också ett ämne som kallas CLA, som kan verka förebyggande mot cancer.

Alla dessa fördelar har lett till att getmjölk nu även börjar produceras i allt större utsträckning i Sverige. En av dem som anammat getmjölken är bonden Carina Johansson, som startade Sverige första getmejeri, Dalsspira. På mejeriet gör man också mjölken till yoghurt och ost, och produkterna från Johanssons getter går att köpa i livsmedelsbutiker i hela Västsverige. Om du är getbonde vet du att det är många saker att tänka på. Hos Fakturino.se kan du få hjälp med fakturaköp, och på det sättet får du mer tid över att vara med getterna.

Getmjölk skiljer sig även från komjölk på andra sätt, till exempel genom att den är naturligt homogeniserad, vilket betyder att grädden inte separerar sig från mjölken. Det går därför att dricka getmjölken direkt från mjölkningen, utan någon behandling, så länge den hålls ren. När den säljs i butik har den dock genomgått pastörisering, för att minska den mängd bakterier som förekommer naturligt i mjölken.