Tamgeten är en underart till vildgeten och, tillsammans med hund, ett av de första djuren att bli domesticerade. Redan för 10 000 år sedan i Iran hade människor tamgetter som husdjur. På grund av detta fick tamgetter snabbt fått en spridning och är efter människan den mest invasiva arten på jorden. Genom sitt bete har getter förstört biologisk mångfald över stora delar av jorden dit människan tog med sig getterna och koloniserade. Ett exempel är ön Sankt Helena vars habitat inte alls var vant med getter och tog skada. Idag vet vi att över sju okända växtarter dog ut som en följd av detta.
Tamgetter hjälper fattiga ur fattigdom
Människor i fattiga länder brukar få tamgetter av välgörenhetsorganisationer. Action Aids getsång fick juryn att öppna plånböckerna när den årliga kommunikationstävlingen skulle avgöras i kategorin ideellt. Getsången finns i julalbumet ”All I Want For Christmas is a Goat” och har kända jullåtar med getter istället för sångartister. 700 miljoner spelningar på Spotify senare har det blivit en succé för välgörenhetsorganisationen som i sin kampanj ville visa vilken skillnad getter gör för en fattig befolkning. Eftersom getter är lättskötta, har flera användningsområden och ger mycket mjölk fördrar man att hellre ge bort dem änmannan tamboskap. I Sverige upptäcktes en ny tamget-ras 2001. Den kallas lappget eftersom samerna håller sig med dem. Idag är de utrotningshotade och det finns enbart 200 kvar.
Geten i folktro och religion
Inom nordisk mytologi anses geten vara en fruktbarhetssymbol, men förknippas också med det demoniska. Därför har geten ofta varit det djur man har offrat till gudarna. Till exempel så avbildades djävel förr i tiden som en korsning mellan människa och bock. Julbocken är en symbol från nordisk mytologi som är kvar än idag. Den största julbocken i världen finns idag i Gävle och sätts upp varje år vid första advent. Trots att den olovligen brinner ned nästan varje år har den nu satts upp i 50 år. Inom den judiska och kristna mytologin är det bocken som får bära människans synder ut i öknen. Det beskrivs i Tredje Moseboken – ordet syndabock kommer från detta.